- Hem yargılama neticesinde hükmolunan dava vekalet ücretleri, hem icra aşamasındaki icra vekalet ücretleri, hem de müvekkil ile akdedilen sözleşmelerde belirtilen maktu-nispi vekalet ücretleri aksi belirtilmediği takdirde KDV dahil ücretlerdir. Bu ücretlerin KDV hariç ücret kabul edilebilmesi için KDV’nin hariç olduğunun açıkça belirtilmiş olması gerekir.
- Hem dava vekalet ücretleri, hem icra vekalet ücretleri, hem de müvekkil ile akdedilen sözleşmelerde belirtilen maktu-nispi vekalet ücretlerinin düzenlenecek makbuz üzerindeki karşılığı “Tahsil Edilen Ücret”tir.
- KDV oranı %18 ise, tahsil edilen ücretin 1,18 sayısına bölünmesi suretiyle brüt ücret elde edilir. Örneğin Mahkeme ilamında yer alan 9.200,00-TL’lik vekalet ücretinin brüt hali 7.796,61-TL’dir. Aynı zamanda, bu iç yüzde hesaplamasıyla elde edilen (brüt rakam) x 18 / 100 formülü ile 1.403,39-TL olan KDV tutarı elde edilebilir.
- Stopaj vergi değildir. Stopaj beyan etmekle mükellef kişiler şunlardır: ticaret şirketleri, dernekler, vakıflar, kamu iktisadi teşekkülleri, ticaret ve serbest meslek erbabı. Dolayısıyla bu kişiler adına serbest meslek makbuzu düzenlenirken stopajlı düzenlenir. Gerçek kişilere düzenlenen makbuzlarda stopaj uygulanmaz. Stopaj mükellefi bu kişiler, avukatın vekalet ücretlerini öderken stopajı keserek bu kısmı alacaklı avukat adına vergi dairesine öderler. Borçlu tarafça ödenen bu kısım, alacaklı avukatın doğrudan tasarrufuna geçmese de ödeyeceği gelir vergisinden mahsup edilir, yani pozitif kısımda yer alır.
- Stopaj, brüt ücretin %20 düşürülmesi suretiyle hesaplanır. Net ücret ise brüt ücretten stopajın düşürülmesi ile elde edilir. Dolayısıyla 9.200,00-TL’lik vekalet ücretinin brüt hali 7.796,61-TL, net hali ise 6.237,29-TL’dir. Bu rakamlar makbuz üzerinde şu şekilde izlenir:
- Tahsil edilen: 9.200,00-TL (Net ücret + KDV)
- Brüt ücret: 7.796,61 (Tahsil edilen – KDV)
- Net ücret: 6.237,29 (Tahsil edilen – KDV – Stopaj)
- KDV: 1.403,39
- Stopaj: 1.559,32
- Dava ve icra vekalet ücretlerinde ödeme ister haricen, ister takipten önce, ister takipten sonra ödenmiş olsun makbuz daima ücreti ödeyen borçlu kişi adına düzenlenir. Müvekkil veya İcra Müdürlüğü adına düzenlenmez. Makbuz ancak müvekkilden tahsil edilen nispi/maktu vekalet ücreti söz konusu olduğunda müvekkil adına düzenlenir.
- Tevkil ile girilen duruşma için ücret tahsil edildi ise bu ücret için de makbuz düzenlenmelidir.
- Müvekkilden ücret tahsil edilemese de, makbuzun açıklama kısmına “Ücret tahsil edilememiştir, Sırf KDV içindir” yazarak asgari ücret tarifesi üzerinden makbuz düzenlenmesi ve KDV ödenmesi gerekir.
- Vekalet ücreti taksitler halinde alınıyor ise her taksit için ayrı ayrı makbuz kesilmelidir.